You are here: Home

Master Wan Batik

Tentang Batik

Sejarah berkaitan Batik, maklumat dan segala info berkaitan Batik.

Batik

E-mail Print PDF

 

Batik berasal dari kata Jawa "amba" yang bermakna menulis dan kata Jawa "nitik" yang bermakna membuat titik. Batik merujuk kepada kain yang mempunyai corak yang terang dan menarik. Batik terdapat dalam pelbagai bentuk, antaranya adalah batik tulis, batik skrin, batik celup, dan batik terap.Teknik Batik telah diketahui lebih seribu tahun, kemungkinannya berasal dari Mesir kuno atau Sumeria. Ia terdapat di beberapa negara di Afrika Barat seperti Nigeria, Cameroon...

Last Updated ( Sunday, 21 November 2010 15:11 ) Read more...
 

Batik Celup

E-mail Print PDF

Batik celup atau juga dikenali sebagai batik ikat, merujuk kepada kaedah mencorak batik dengan cara mencelup kain kedalam pewarna sebanyak beberapa kali. Corak dan reka bentuk penerapan warna dirancang terlebih dahulu dan bahagian yang hendak dilindung dari pewarna akan dicorak dengan menggunakan lilit (yang biasanya dicampur damar) atau diikat ponjok. Lilin atau ikatan tersebut akan melindung warna sedia ada dari bertukar apabila dicelup kedalam warna berikutnya.

Pada kebiasaannya...

Read more...
 

Batik Skrin

E-mail Print PDF

 

Batik skrin merujuk kepada kaedah melakar corak dan cara menerapkan warna yang menggunakan corak batik yang dibentuk di atas skrin yang diperbuat daripada kain polyster yang berpengidang.

Skrin dilekapkan di atas kain putih, proses pewarnaan dengan melalukan warna di atas corak tadi dengan menggunakan sekuji. Cara begini akan diulang beberapa kali dengan corak yang berlainan untuk mendapatkan corak batik yang lengkap.

Ini disebabkan satu skrin untuk satu warna...

Read more...
 

Batik Terap

E-mail Print PDF

 

Batik terap atau batik cop adalah kaedah mengghasilkan batik dengan menggunakan blok pengecop. Kain putih akan diterapkan dengan corak batik yang menggunakan blok corak. Blok corak diperbuat daripada kayu atau logam.

Proses ini dilakukan berulang-ulang dengan mengikut susunan yang tertentu sehinggalah selesai. Blok tersebut akan dicelupkan terlebih dahulu ke dalam pewarna sebelum ditekapkan di atas kain tersebut.

--http://ms.wikipedia.org/wiki

Last Updated ( Wednesday, 13 January 2010 09:26 )
 

Batik Tulis

E-mail Print PDF

 

Batik lukis merujuk kepada corak pada kain batik yang dilukis tangan secara bebas. Batik lukis mempunyai corak yang pelbagai dan setiap satu adalah unik, tidak akan sama dengan yang lain.

Di alam Melayu batik lukis mempunyai corak bunga. Ini disebabkan Islam melarang pengikutnya melukis benda hidup. Corak bunga ini telah digemari sejak kesultanan Melaka lagi, ini terbukti apabila dicatat dalam Sulalatus salatin (Sejarah Melayu) berkenaan Hang Nadim diperintahkan oleh...

Last Updated ( Wednesday, 13 January 2010 09:27 ) Read more...
 
Page 2 of 4

Statistik

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterHari Ini28
mod_vvisit_counterSemalam184
mod_vvisit_counterMInggu Ini524
mod_vvisit_counterBulan Ini7875
mod_vvisit_counterKeseluruhan1272600

Online : 8

Pelanggan MWB

Gambar Baju Batik Malaysia Canting Asli
YAB. Perdana Menteri  memakai Baju Batik Malaysia rekaan MWB
Gambar Baju Batik Malaysia Canting Asli
YB Dato' Mustafa Mohamed memakai Baju Batik Malaysia rekaan MWB
Gambar Baju Batik Malaysia Canting Asli
YB Dato’ Seri Khalid b. Mohd Nordin memakai Baju Batik Malaysia rekaan MWB
Gambar Baju Batik Malaysia Canting Asli
Menteri-menteri ASEAN memakai baju batik rekaan MWB


Ads on: Special HTML
Tempahan Pakaian Batik

 

 


MasterWan Batik

MasterWan Batik (MWB) adalah pengeluar/pengilang/pembekal Batik Asli di Lembah Klang dengan rekaciptanya yang unik. MWB sedia menerima tempahan baju kemeja, baju kurung dan sebagainya untuk kegunaan majlis rasmi, makan malam dan baju korporat serta menerima tempahan daripada butik-butik pakaian batik. Pihak MWB memerlukan pengedar/agen atau butik-butik pakaian yang berminat bagi memasarkan produk batik samada di Malaysia atau luar negara.

Temui Kami Di

  +6019 3455 599 (Mr. Wan)
Butik & Kilang Cetakan
 No 2, Jalan Ambar 1,
Taman Ambar, 
43800 Dengkil, 
Selangor Darul Ehsan, Malaysia.
  
 

masterwan.batik@gmail.com